TsoutsourosTsoutsourosTsoutsourosTsoutsourosTsoutsouros

Τσούτσουρος

ΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουροςΤσούτσουρος

Ο Τσούτσουρος είναι παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας Μονοφατσίου που ανήκει στο κοινοτικό διαμέρισμα Καστελλιανών του Δήμου Αρκαλοχωρίου σύμφωνα με τη νέα οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (σχέδιο Καποδίστρια). Απέχει 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και οδηγεί στο χωριό ο οδικός άξονας Ηράκλειο, Πεζά, Αλάγνι, Αρκαλοχώρι, Κάτω Πουλιές, Κάτω Καστελιανά, Τσούτσουρος. Κατοικείται από 100 περίπου μόνιμους κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ κατά τους καλοκαιρινούς πολλαπλασιάζονται κατά πολύ.

Ο Τσούτσουρος είναι το επίνειο του Δήμου Αρκαλοχωρίου στη νότια παραλία του Νομού Ηρακλείου, το Λιβυκό πέλαγος. Γραφικό και πανέμορφο ψαροχώρι σήμερα με σημαντική τουριστική υποδομή και υπέροχη θάλασσα. Τόπος ιδανικός για καλοκαιρινές διακοπές και με κάθε προοπτική για τη λειτουργία του ως τουριστικού θέρετρου για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το κλίμα είναι υπέροχο αφού δεν έχει καθόλου υγρασία και βοηθά στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων. Η θάλασσα έχει ιδιαίτερη πυκνότητα σε αλάτι και σε ιώδιο, στοιχεία συνδυαζόμενα με την καθαρότητά της συνθέτουν ισχυρή πρόκληση για θερινές διακοπές.

Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας, το ουσιαστικότερο στοιχείο πλούτου του χωριού είναι οι άνθρωποί του. Αγνοί, καλόκαρδοι, φιλόξενοι, πρόθυμοι, γραφικοί με πλούσιες θαλασσινές εμπειρίες, πρόθυμα κάθονται δίπλα σε ένα ποτηράκι τσικουδιά τις όμορφες ώρες του απογεύματος, την ώρα που ο ήλιος γέρνει πίσω απ' τα βουνά και δημιουργεί όλες τις παράξενες εκείνες φιγούρες που διαγράφονται τόσο μακριά στον ορίζοντα, αλλά τόσο κοντά στη σκέψη και στο παραμύθι, συνοδεύοντάς τις από τον μουσικό ήχο μιας αργοπορημένης μηχανής ψαροκάικου που πλησιάζει.

Δεν έχει όμως μόνο το χωριό ομορφιές. Ολόκληρη η γύρω περιοχή διαθέτει μαγευτική φύση και δίνει την ευκαιρία για μικρές ή μεγάλες εκδρομές είτε στην καρδιά των βουνών μέσα από τα ποτάμια και τους χείμαρρους, είτε στις κορφές μέσα από βουνίσια μονοπάτια, είτε σε ωραίες παραλίες που υπάρχουν σε μακρύτερες αποστάσεις οι δρόμοι που ξεκινούν από το χωριό, είτε, τέλος, σε μαγευτικούς ορμίσκους καβάλα πάνω στα αχάραχτα μονοπάτια της θάλασσας.

Έχει κατασκευαστεί από το 2003 ένα μικρό λιμανάκι το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει αλιευτικά καί μικρά τουριστικά σκάφη παρέχοντας τις βασικές διευκολύνσεις.