TsoutsourosTsoutsourosTsoutsourosTsoutsourosTsoutsouros

Αξιοθέατα

Σε κοντινή απόσταση από τον Τσούτσουρο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ΜΙΧΑΛΗΣ θα βρείτε σημαντικά αξιοθέατα και περιοχές για να κάνετε τις εκδρομές σας.

Φαράγγι Μύντρη

Φαράγγι Μύντρη

Το φαράγγι του ποταμού Μίντρη καταλήγει στον Τσούτσουρα, έχει μήκος 6χλμ περίπου και ξεκινά από τα Κατσελλιανά. Κατά μήκος του φαραγγιού, συναντάμε Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ρωμαϊκό Μονοπάτι και πολλά Ρωμαϊκά και Μινωικά ευρήματα. Ο επισκέπτης μπορεί να από αυτό το σημείο να αφήσει για λίγο το βλέμμα να ταξιδέψει πάνω στις βουνοκορφές, στις "μύτες των βουνών", να χαρεί τις πτυχές του εδάφους, τις κρύπτες των βράχων, τις απαλές γραμμές. Στη συνέχεια αν πάρει τον κατήφορο θα αισθανθεί το δέος της απότομης πλαγιάς που οδηγεί μονοκόμματα στην κοίτη του ποταμού και στα δέντρα του φαραγγιού του Μίντρη. Ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει στα μισά περίπου του δρόμου, στο περίφημο "περδικονέρι" ή "περδικονερό", στη δροσερή πηγή που καλωσορίζει με τα κρυστάλλινα νερά της και προσφέρει τη δροσιά της σ' όσους την τιμούν. Εντός του φαραγγιού του Μίντρη έχουν βρεθεί Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ρωμαϊκό Μονοπάτι και πολλά Ρωμαϊκά και Μινωικά ευρήματα, τα οποία μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης αν περπατήσει εντός του φαραγγιού.

Σπήλαιο Ειλειθυίας

Σπήλαιο Ειλειθυίας

Το σπήλαιο «Σπέος της Ειλειθυίας» στον Τσούτσουρο βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο του σημερινού οικισμού στη δεξιά πλευρά του δρόμου και στη βάση του βράχου.Το σπήλαιο «Σπέος της Ειλειθυίας» χρησιμοποιήθηκε λατρευτικά από τα μέσα περίπου της τρίτης χιλιετίας μέχρι και τον 8ο ή 9ο μεταχριστιανικό αιώνα Το σπήλαιο θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένο στη θεότητα του τοκετού «Ειλειθυία». Στο ιερό σπήλαιο βρέθηκαν πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων όπως χρυσών και αργυρών αντικειμένων, αναθηματικών ειδωλίων (Νιοβιδών), πλακιδίων, κεραμικών αγγείων, νομισμάτων, χρηστικών σκευών, λατρευτικών σκευών, κοσμημάτων, και άλλων αφιερωμάτων. Τα σημαντικότερα και τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα και αυτού του αρχαίου σπηλαίου κοσμούν σήμερα τις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Σε ολόκληρη την περιοχή του Τσουτσούρου (στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή) διακρίνει κανείς κατάλοιπα αρχαίων εγκαταστάσεων, ενώ τα τοπωνύμια είναι ενδεικτικά αρχαιολογικών θέσεων (Λαρινάκι, Σαρακηνός, Σαραντάπηχοι, κλπ.).

Φαράγγι Αναποδάρη

Φαράγγι Αναποδάρη

Ξεκινώντας από το νότιο μέρος του οικισμού Σκινιά, ακολουθώντας το μοναδικό δρόμο που υπάρχει ο επισκέπτης θα συναντήσει το φαράγγι του Αναποδάρη Το φαράγγι έχει μήκος 9-10 χιλιόμετρα και καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος. Στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει το διατηρητέο μνημείο του νερόμυλου ή φαραγγόμυλου. Προχωρώντας φθάνουμε στη θέση Βίγλα, όπου αποτελούσε πανάρχαιο παρατηρητήριο της ελευθερίας. Από αυτό το σημείο μπορεί ο επισκέπτης να έχει γενική άποψη του φαραγγιού και να θαυμάσει το άγριο περιβάλλον. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία καθώς κυριαρχούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας(δάσος κέδρων). Το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται στην ανατολικά πλευρά, στην τοποθεσία «Πετριθιά». Πρόκειται για έναν γκρεμό ύψους περίπου 200 μέτρων, απότομος και κοφτός που στο κοίταγμα του από την κοίτη του φαραγγιού προκαλεί δέος. Στις πλαγιές του φαραγγιού μια σειρά πό άγρια φυτά ομορφαίνει όλη τη γύρω φύση και την όψη του φαραγγιού. Σκίνοι, ασπάλαθοι, σφάκες, σταμναγκάθια, αστιβίδες, αχινοπόδια, θύμοι είναι μερικά από τα θαμνοειδή που αναπτύσσονται στο φαράγγι. Πρίνοι και αργουλίδες, χαρουπιές και κέδροι καμαρώνουν για την ομορφιά τους και τη συμβολή τους στη σύνθεση του «ζωγραφικού» πίνακα του φαραγγιού. Ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους ξεφυτρώνουν μικρές άγριες ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα. Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται στον οικισμό του Τσούτσουρα. Το φαράγγι είναι ένα από τα πιο όμορφα στην περιοχή και στο Νομό Ηρακλείου. Με τις άγριες ομορφιές του και τη φυσικότητα του αποτελεί μια όαση αναψυχής για τους επισκέπτες.

Φοινικόδασος Αγ. Νικήτα

Φοινικόδασος Αγ. Νικήτα

Το φοινικόδασος βρίσκεται δίπλα στην μονή του Αγίου Νικήτα και απέχει 1 χλμ. από αυτή, το ομώνυμο φοινικόδασος με φοίνικες του Θεοφράστου Phoenix Theophrasti σε μια ρεματιά πάνω σε μια πλαγιά που ίσως να είναι και το 2ο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης. Κατά μια παράδοση οι φοίνικες φύτρωσαν εκεί από τα κουκούτσια των χουρμάδων που έτρωγαν οι πειρατές όταν άραζαν στην στεριά. Η ομορφιά του είναι εξαιρετική αν σκεφτεί κανείς ότι η καταπράσινη εικόνα του συνδυάζεται με την ομορφιά της παραλίας και τον καταγάλανων νερών της που βρίσκονται εκεί. Αποτελεί μια πραγματική όαση για τον επισκέπτη που αναζητά την εξωτική ομορφιά με το άγριο τοπίο που το περικλείει.

Μονή Αγ. Νικήτα

Μονή Αγ. Νικήτα

Ιερά μονή αφιερωμένη στον Άγιο Νικήτα, ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Αχεντριά του δήμου Αστερουσίων. Είναι παραθαλάσσια μονή και απέχει από το Ηράκλειο 73 χλμ. Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα της μονής είναι χτισμένη σε σπηλαιώδη βράχο. Είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα και άλλα οπωροφόρα δέντρα, ενώ διαθέτει ένα συγκρότημα με αρκετά κελιά. Από τη μονή ξεκινάει μικρό μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία η οποία αποτελεί μια όαση καθώς δίπλα βρίσκεται το φοινικόδασος. Στην μονή δεν υπάρχει κάποιος μοναχός αλλά μόνο ένας επιστάτης.

Αρχοντόσπηλιος

Αρχοντόσπηλιος

Δυτικά πριν από τον Άγιο Νικήτα και μετά το Μαριδάκι μπορείτε να επισκεφτείτε τον Αρχοντόσπηλιο, ένα σπήλαιο λαξευμένο από την φύση στα βράχια των Όρεων που περικλείουν τους οικισμούς. Το σπήλαιο είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν στο βραχώδες τοπίο της γύρω περιοχής. Βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο και απαιτεί αναρρίχηση για να φτάσει κάποιος εκεί, ωστόσο ο συνδυασμός του υψομέτρου με το βραχώδες τοπίο που περικλείει τη σπηλιά με την καταπληκτική θέα προς την θάλασσα αποτελεί μια υπέροχη περιοχή φυσικού κάλλους.

Λεκάνη Μίντρη

Λεκάνη Μίντρη

Μετά το Μεσοχωριό και πριν το χωριό Φιλίπποι στην νότια πλευρά υπάρχει η λεκάνη του ποταμού Μίντρη ο οποίος διασχίζοντας ένα φαράγγι νοτιότερα βγαίνει στο Λιβυκό πέλαγος και συγκεκριμένα στον οικισμό του Τσούτσουρα. Η λεκάνη Μίντρη είναι μια θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που φιλοξενεί πολλά είδη ντόπιας χλωρίδας και πανίδας. Γύρω από το Μίντρη υπάρχουν τα μετόχια του Κρυονερίτη, των Φουντάδων, του Χουλή και αρκετά ξωκλήσια. Τα νερά του Μίντρη εκβάλλονται στον οικισμό του Τσούτσουρα όπου καταλήγουν στην θάλασσα.

Μαριδάκι

Μαριδάκι

Το Μαριδάκι είναι ένας πολύ μικρός οικισμός με καμιά 30αριά σπίτια χτισμένος στο κούφωμα του βράχου, προστατευμένος από τους βόρειους και δυτικούς ανέμους. Μέσα από το Μαριδάκι περνάει ένα ρυάκι που εκβάλλει στο Λιβυκό και προσφέρει μια μικρή όαση δροσιάς με πλατάνια και ένα μικρό καφενεδάκι. Ότι πρέπει δηλαδή για μεσημεριανό καφεδάκι όταν το θερμόμετρο περνάει τους 30 βαθμούς. Η παραλία εδώ είναι γεμάτη χοντρά βότσαλα, αλλά οι λάτρεις της άμμου θα αποζημιωθούν από τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και παγωμένα νερά της θάλασσας.

Καστρί

Καστρί

Το Καστρί είναι ένας από τους οικισμούς του τοπικού διαμερίσματος «Χόνδρος» του Δήμου Βιάννου. Είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του Τοπικού Διαμερίσματος Χόνδρου όπου και έχει κατασκευαστεί το μοναδικό αλιευτικό καταφύγιο του δήμου. Έχει 197 κατοίκους), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τη γεωργία και, τα τελευταία χρόνια, με τον τουρισμό. Ο οικισμός όντας παραλιακός, διαθέτει αρκετές ταβέρνες και καταλύματα από τα οποία μπορείτε να εξυπηρετηθείτε ξεκινώντας τις εξορμήσεις σας στην παραλιακή ζώνη του δήμου. Οι εκκλησίες που θα συναντήσετε εδώ είναι του Αγίου Δημητρίου του Γαλατόκτιστου που παλαιότερα λειτουργούσε ως Μοναστήρι και του πνιγμένου στα περιβόλια, Αγίου Γεωργίου του Βαγιωνίτη που βρίσκεται 600μ. από την ακτή. Το Καστρί βρίσκεται στον όρμο Κερατοκάμπου και ενώνεται με τον οικισμό "Κερατόκαμπος".

Κερατόκαμπος

Κερατόκαμπος

Ο Κερατόκαμπος βρίσκεται στην νότια Κρήτη. Είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός, και διαθέτει μια μεγάλη παραλία με βότσαλα και άμμο. Το χωριό ιδρύθηκε μετά τη δεκαετία του '50 και είναι επίνειο του Ανω Βιάννου. Μέχρι τότε, το μόνο που υπήρχε στην περιοχή ήταν κάποια μικρά οικοδομήματα - αποθήκες, που εξυπηρετούσαν τους εμπόρους στην αποθήκευση των προϊόντων τους. Το μήκος της ακτής του, είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Η παραλία του αποτελεί αξιοθέατο καθώς εκεί καταλήγει το φαράγγι του Καβουσίου. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια κηπευτικών στα θερμοκήπια, και ο τουρισμός. Στον Κερατόκαμπο θα βρείτε ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και Κρητικούς μεζέδες.

Κοντινές Περιοχές

 • Μαριδάκι
 • Άγιος Νικήτας
 • Δέρματος
 • Καστρί
 • Κερατόκαμπος

Παραλίες

 • Τσούτσουρα
 • Πέρα Τσούτσουρα
 • Μαριδάκι
 • Άγιος Νικήτας
 • Πουργόνερο

 

 • Δέρματος
 • Λαρινάκι
 • Ληστής
 • Καστρί
 • Κερατόκαμπος